Sierpik z pieczonymi warzywami
Składniki
1 sierpik sprawiony
2 duże ziemniaki
1/2 papryki
5–6 różyczek brokuła
60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Zagotuj w garnku wodę z solą. Dokładnie umyj ziemniaki i razem ze skórką włóż do gotującej się wody. Gotuj przez 10–15 minut. Odcedź i wystudź. Podobnie postąp z brokułem, skracając czas gotowania do 2–3 minut.

Ostrym nożem oskrob sierpika i umyj w zimnej wodzie. Umytą rybę osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 200°C. Przyprawę do ryb wymieszaj z 40 ml oliwy. Powstałą emulsją wysmaruj rybę na zewnątrz i w środku. Przygotowaną rybę ułóż na papierze do pieczenia i zawiń w szczelną kieszonkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

Po włożeniu ryby do piekarnika umyj i pokrój na kawałki paprykę. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Ułóż plastry ziemniaków i kawałki papryki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą. Włóż warzywa do piekarnika na 15 minut przed końcem pieczenia ryby.

Na 10 min przed końcem pieczenia otwórz papierową kieszonkę, odsłaniając rybę. Po zakończeniu pieczenia przełóż rybę i warzywa na talerz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne