Przepisy Sezamowy makaron z czarnego ryżu z chili i czosnkiem
Składniki
250 g makaronu z czarnego ryżu (opcjonalnie można zastąpić makaronem z tuszem z kałamarnicy lub domowym makaronem z dodatkiem czarnego barwnika)
50 ml oleju sezamowego
4 łyżki sezamu
2 papryczki chili
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Opis

Makaron gotujemy al dente. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy posiekane chili i czosnek oraz sezam. Całość prażymy, aż czosnek nabierze złocistego koloru. Zmniejszamy ogień, dodajemy makaron, mieszamy, aż makaron obtoczy się w oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Porcje makaronu przekładamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki.

Można podawać na ciepło i na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Napoje