Przepisy Sernik z winogronami bez pieczenia
Składniki
300 g pokruszonych ciasteczek maślanych
190 g stopionego masła
160 g ricotty lub innego twarogu
130 ml bitej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka likieru
soli
skórka z cytryny
winogrona (białe i czerwone)
okrągła forma na ciasto 22 cm
Sposób przygotowania
1
Umieść ciasteczka w plastikowej torbie i wygnieć ją, by je rozkruszyć. Wsyp kruszonkę do dużej miski.
2
Dodaj roztopione, jeszcze gorące masło i skórkę cytryny. Dobrze wymieszaj, by ciasteczka nasiąknęły masłem.
3
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wypełnij mieszaniną z ciastek. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 - 6 godzin.
4
Przygotuj nadzienie: połącz Ricottę lub inny twaróg z cukrem i likierem. Równolegle przygotuj bitą śmietanę i dodaj do kremu. Dokładnie wymieszaj.
5
Umyj winogrona, wysusz i pokrój na połówki, a następnie usuń nasiona.
6
Połóż pierwszą warstwę winogron na bazie z ciasteczek, przykryj ją połową kremu, a na wierzchu ponownie ułóż winogrona i resztę kremu.
7
Udekoruj ciasto pozostałymi winogronami i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4