Przepisy Sernik z rosą

Składniki

Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko (małe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g twarożku
2 jajka
70 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
180 ml mleka
1 cytryna (sok z ćwiartki cytryny)
¼ szklanki oleju z pestek winogron
Beza:
3 jajka (białka)
50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

1

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ze składników na kruche ciasto zagnieć szybko gładkie ciasto. Wyłóż nim spód tortownicy, podziurkuj widelcem i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°.

2

Ser utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj kolejno jajka, budyń i sok z cytryny. Następnie dodaj olej i mleko. Zmiksowaną masę wylej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° bez termoobiegu.

3

Po 60 minutach pieczenia ubij na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder.   

4

Pianę wyłóż na pieczony sernik i wstaw ponownie do piekarnika na 15–20 minut. 

5

Po upieczeniu zostaw sernik w uchylonym piekarniku na pół godziny. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Po około pół godziny na powierzchni sernika zaczną pojawiać się słodkie złote kropelki. Kiedy sernik całkiem wystygnie, wstaw go na kilka godzin do lodówki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8