Sernik z musem wiśniowym
Składniki
600 g sera waniliowego
4 jajka
250 g śmietany 30%
3/4 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
Spód:
150 g ciasteczek czekoladowych z kremem orzechowym (typu Hit)
50 g masła
Mus:
450 g wiśni mrożonych
250 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru
12 g żelatyny (3 łyżeczki)
60 ml wody
Sposób przygotowania
1
Wszystkie składniki (poza wiśniami) powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasteczka przełóż do woreczka foliowego. Pokrusz je na drobny pył, np. wałkiem.
2
Masło roztop i dodaj do ciasteczek. Połącz masło z ciasteczkami i przełóż jako spód do foremki wyłożonej papierem. Dobrze ugnieć ciasteczka.
3
Ser przełóż do misy. Dodaj cukier.
4
Dodaj śmietanę.
5
Dodaj jajka.
6
Dodaj mąkę. Całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Nie ucieraj zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć sera.
7
Przelej ser do foremki. Ciasto piecz w temp. 160°C przez ok. 1 godz., do suchego patyczka.
8
Wiśnie przełóż do garnka i dodaj wodę.
9
Dodaj cukier.
10
Wlej śmietanę. Całość zagotuj i gotuj 2–3 minuty. Wyłącz ogień i dodaj żelatynę. Całość zmiksuj.
11
Mus wylej na sernik, wychłodź i przełóż do lodówki (najlepiej na całą noc).
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Napoje