Sernik z marakują
Składniki
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
3 jajka
40 g mąki pszennej
4 świeże marakuje
3/4 szklanki cukru
Spód:
250 g czekoladowych herbatników
120 g masła
Opis

Pięć małych foremek o średnicy 10 cm (lub jedną dużą o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C. Herbatniki zmiksuj w malakserze na „piasek”. Rozpuść masło w garnuszku i wymieszaj z okruchami. Powstałą masą wyłóż na dno foremek.

Marakuję przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Zacznij ucierać mikserem twaróg. Po chwili dodaj miąższ z marakui, następnie cukier, mąkę i jajka. Wymieszaj na jednolitą masę. Masę przelej na spody z herbatników i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upieczeniu przestudź ciasto w wyłączonym już piecyku z uchylonymi drzwiczkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki