Sernik owocowy
Składniki
250 g ciemnych owoców (np. borówek amerykańskich)
250 g jasnych owoców (np. świeżych brzoskwiń)
1/2 kg serka ricotta
100 ml śmietany kremówki
1 opakowanie fixu do ubijania śmietany
4 łyżki cukru pudru
100 g biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka malinowa
Opis

Biszkopty ułóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Zmiksuj 100 ml kremówki z fixem do ubijania śmietany i dodaj 250 g ricotty, a następnie nałóż na biszkopty. Wstaw do lodówki, żeby lekko stężał. Każdą galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. 

Owoce dokładnie umyj. Z brzoskwiń wyjmij pestki i zmiksuj je na mus, a następnie dodaj do nich pozostały serek wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Wlej przestudzoną galaretkę cytrynową i zmiksuj. Odstaw do lodówki, żeby krem przestygł, ale nie zastygł. Wylej krem ze świeżych brzoskwiń na już zastygły krem z ricotty.

Zmiksuj borówki z przestudzoną galaretką malinową i 2 łyżkami cukru i odstaw masę. Kiedy przestygnie wylej ją na poprzednie warstwy. Włóż sernik na parę godzin do lodówki, żeby dobrze stężał. Przykryj go folią, tak by nie chłonął innych zapachów. Przed podaniem udekoruj go płatkami migdałowymi oraz posypkami cukrowymi i liśćmi mięty lub melisy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Zupy