Przepisy Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
4 jajka
60 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
tłuszcz do smarowania blachy np. masło
Masa serowa:
250 g serka homogenizowanego
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru
10 g żelatyny
sok z 1 cytryny
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
400 g truskawek
50 g migdałów całych
50 g orzechów włoskich 
skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do temp. 175˚C bez cyrkulacji powietrza. Do miski wbij całe jajka i dodaj cukier. 
2
Zacznij miksować na dużych obrotach. Ubijaj, aż cała masa wielokrotnie zwiększy swoją objętość. Aby przyspieszyć ten proces, można masę jajeczną ogrzewać nad parą. Wtedy, na garnek z gotującą się wodą należy ustawić miskę i ubijać masę jajeczną. 
3
Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Lekko wymieszaj.
4
Ciasto od razu wyłóż na nasmarowaną tortownicę. Wstaw do pieczenia na ok. 25–30 minut. Jak tylko będzie wyrośnięty i zrumieniony, wyjmij i odstaw do schłodzenia.
5
W rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp cytrynową galaretkę i dodatkową żelatynę. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.
6
Orzechy i migdały zalej niewielką ilością wody i wstaw do gotowania. Jak tylko się zagotują, to odstaw na bok i po kilku minutach przelej ziemną wodą. Obierz ze skórki migdały. Pokrój orzechy i migdały na drobne kawałki.
7
Ubij śmietankę wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj teraz serek homogenizowany i lekko wymieszaj. Dodaj do sera orzechy i wymieszaj.
8
 Schłodzoną galaretkę wlej powoli do masy serowej i lekko ubij.
9
Umyj truskawki i obierz z szypułek. Większe odłóż do dekoracji. Pozostałe przekrój na pół i ułóż wewnętrzną stroną na około biszkopta w tortownicy. 
10
Wlej masę serową i wstaw ciasto na 2–3 godziny do lodówki, aby stężało.
11
W tym czasie, w drugim rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp galaretkę truskawkową. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. 
12
Na schłodzoną masę serową wyłóż pozostałe truskawki i zalej galaretką. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężała. Najlepiej ciasto zostawić na całą noc w lodówce.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje