Przepisy Sernik na zimno z truskawkami

Składniki

4 jajka
60 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
masło (do smarowania blachy)
Masa serowa:
250 g serka homogenizowanego
250 ml śmietany kremówki (30%)
50 g cukru
10 g żelatyny
1 cytryna (sok z 1 cytryny oraz skórka otarta z połowy cytryny)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka truskawkowa
400 g truskawek
50 g migdałów (całych)
50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temp. 175˚C bez cyrkulacji powietrza. Do miski wbij całe jajka i dodaj cukier. 

2

Zacznij miksować na dużych obrotach. Ubijaj, aż cała masa wielokrotnie zwiększy swoją objętość. Aby przyspieszyć ten proces, można masę jajeczną ogrzewać nad parą. Wtedy, na garnek z gotującą się wodą należy ustawić miskę i ubijać masę jajeczną. 

3

Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Lekko wymieszaj.

4

Ciasto od razu wyłóż na nasmarowaną tortownicę. Wstaw do pieczenia na ok. 25–30 minut. Jak tylko będzie wyrośnięty i zrumieniony, wyjmij i odstaw do schłodzenia.

5

W rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp cytrynową galaretkę i dodatkową żelatynę. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.

6

Orzechy i migdały zalej niewielką ilością wody i wstaw do gotowania. Jak tylko się zagotują, to odstaw na bok i po kilku minutach przelej ziemną wodą. Obierz ze skórki migdały. Pokrój orzechy i migdały na drobne kawałki.

7

Ubij śmietankę wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj teraz serek homogenizowany i lekko wymieszaj. Dodaj do sera orzechy i wymieszaj.

8

 Schłodzoną galaretkę wlej powoli do masy serowej i lekko ubij.

9

Umyj truskawki i obierz z szypułek. Większe odłóż do dekoracji. Pozostałe przekrój na pół i ułóż wewnętrzną stroną na około biszkopta w tortownicy. 

10

Wlej masę serową i wstaw ciasto na 2–3 godziny do lodówki, aby stężało.

11

W tym czasie, w drugim rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp galaretkę truskawkową. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. 

12

Na schłodzoną masę serową wyłóż pozostałe truskawki i zalej galaretką. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężała. Najlepiej ciasto zostawić na całą noc w lodówce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8