Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 1 łyżkę oleju. Delikatnie wymieszaj, następnie dodawaj po 1 żółtku. Na końcu delikatnie łyżką wmieszaj przesiane przez sitko obie mąki. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok. 20x15cm, koniecznie wyłożoną pergaminem. Piecz przez ok. 20 min w temp. 160°. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj masę serową: kremówkę dobrze schłodź i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Stopniowo dodawaj serek, nie przestając miksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolej gorącej, aby się rozpuściła. Żelatynę wlej do masy serowej, cały czas miksując. Gotową wylej na ostudzony biszkopt.
Przygotuj galaretkę: nasiona z granatów umyj, następnie zasyp cukrem żelującym i lekko rozgnieć. Całość przełóż do garnka i zagotuj (ok. 4 min), tak aby cukier się rozpuścił i wytworzył się sok. Następnie przecedź go przez sitko i odstaw do wystudzenia.
Aby mieć pewność, że galaretka stężała, zrób test: na mały schłodzony talerz wylej niewielką ilość galaretki. Jeśli po chwili nie wytworzy się na wierzchu delikatna stężała skórka, trzeba galaretkę gotować jeszcze dłużej. Do przecedzonej galaretki wsyp przebrane ziarna granatu i wymieszaj.
Do ciasta możesz użyć także gotowej galaretki o smaku wiśniowym. Rozpuść ją wg wskazówek na opakowaniu i po przestudzeniu, wmieszaj ziarna granatu. Odczekaj do momentu aż galaretka będzie na w pół stężała i wylej ją na masę serową. Wierzch możesz jeszcze posypać ziarnami granatu. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa serowa stężała. Przed podaniem krój ostrym nożem w kwadraty, udekoruj obłoczkiem bitej śmietany.