Przepisy Sernik na zimno z galaretką z granatów

Składniki

Galaretka:

1 granat

1 op. galaretki wiśniowej (lub ok. 1 kg granatów i 500 g cukru żelującego)

Biszkopt:

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

250 g waniliowego serka homogenizowanego

50 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 czubata łyżka żelatyny

1 łyżka oleju

Opis

Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 1 łyżkę oleju. Delikatnie wymieszaj, następnie dodawaj po 1 żółtku. Na końcu delikatnie łyżką wmieszaj przesiane przez sitko obie mąki. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok. 20x15cm, koniecznie wyłożoną pergaminem. Piecz przez ok. 20 min w temp. 160°. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj masę serową: kremówkę dobrze schłodź i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Stopniowo dodawaj serek, nie przestając miksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolej gorącej, aby się rozpuściła. Żelatynę wlej do masy serowej, cały czas miksując. Gotową wylej na ostudzony biszkopt.

Przygotuj galaretkę: nasiona z granatów umyj, następnie zasyp cukrem żelującym i lekko rozgnieć. Całość przełóż do garnka i zagotuj (ok. 4 min), tak aby cukier się rozpuścił i wytworzył się sok. Następnie przecedź go przez sitko i odstaw do wystudzenia.

Aby mieć pewność, że galaretka stężała, zrób test: na mały schłodzony talerz wylej niewielką ilość galaretki. Jeśli po chwili nie wytworzy się na wierzchu delikatna stężała skórka, trzeba galaretkę gotować jeszcze dłużej. Do przecedzonej galaretki wsyp przebrane ziarna granatu i wymieszaj.

Do ciasta możesz użyć także gotowej galaretki o smaku wiśniowym. Rozpuść ją wg wskazówek na opakowaniu i po przestudzeniu, wmieszaj ziarna granatu. Odczekaj do momentu aż galaretka będzie na w pół stężała i wylej ją na masę serową. Wierzch możesz jeszcze posypać ziarnami granatu. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa serowa stężała. Przed podaniem krój ostrym nożem w kwadraty, udekoruj obłoczkiem bitej śmietany.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4