Sernik krakowski
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g masła
sól
3 żółtka
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
1 kg tłustego białego sera
5 jaj
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szkl. cukru
op. cukru waniliowego (16 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i skórki pomarańczowej
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
ok. 4 łyżki soku z cytryny lub wody
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem i dodaj miękkie masło, szczyptę soli i żółtka. Całość posiekaj nożem i dodaj śmietanę – szybko zagnieć. Gładkie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

Po tym czasie, więcej niż połowę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Blachę posmaruj cienko margaryną i przenieś na nią rozwałkowane ciasto. Następnie ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. ok. 180° przez ok. 20 min. Upieczone wyjmij i ostudź.

Przygotuj masę serową: ser zmiel lub zmiksuj. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy i kolejno ucieraj z żółtkami. Następnie, dodając po jednej łyżce, połącz ją z masą serową. Kiedy masa będzie gładka i składniki dokładnie się połączą, ubij na sztywno pianę i dodaj ją do masy. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj także mąkę ziemniaczaną i rodzynki ze skórką pomarańczową – wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na upieczonym cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i pokrój w paski o szer. ok. 1 cm. Ułóż je po przekątnej na masie serowej i posmaruj białkiem. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 50 min. Upieczony trzymaj w wygaszonym piekarniku, aż ostygnie.

Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, aż zacznie gęstnieć. Gotowy nałóż na upieczone wierzch sernika.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery