Przepisy Serniczek na zimno z malinowym serduszkiem
Składniki
Masa serowa:
80 g serka śmietankowego
70 ml śmietany kremówki
15 g cukru pudru 
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny
Spód:
5-6 herbatników czekoladowych
30 g masła
Malinowe serce:
100 g mrożonych malin
20 ml soku jabłkowego
20 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
1
Okrągłą foremkę o średnicy ok. 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż na dno foremki.
2
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno. Ser rozetrzyj ze skórką cytrynową i wymieszaj ze śmietaną. Pół łyżeczki żelatyny zamocz w 20 ml wody, następnie rozpuść zanurzając miseczkę z żelatyną w gorącej kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Kiedy się rozpuści, wlej ją do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
3
Maliny zagotuj z cukrem i sokiem jabłkowym. Po 2–3 minutach gotowania zdejmij maliny z ognia i przetrzyj przez sitko. Łyżeczkę żelatyny namocz w 20 ml wody. Napęczniałą żelatynę dodaj do przecieru malinowego i rozpuść. Podczas rozpuszczania żelatyny możesz lekko podgrzać przecier uważając, żeby się nie zagotował. Najlepiej zrób to w kąpieli wodnej.
4
Na niezastygniętej jeszcze masie serowej zrób kleks z lekko przestudzonej galaretki malinowej.  
5
Uformuj z kleksa serduszko, rozmazując go drewnianą wykałaczką po powierzchni sernika. Resztę galaretki wylej cienką warstwą do szklanego naczynia. Po zastygnięciu wytnij z niej dodatkową dekorację do serniczka.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Zupy