Przepisy Semifreddo - deser lodowy
Składniki
150 g truskawek
400 ml śmietanki 36%
3 jajka
1 sucha beza
80 g cukru
Sposób przygotowania
1
Truskawki umyj i osusz. Pokrój na kawałki i podgrzej na patelni razem z 1/4 przygotowanego cukru. Podgrzewaj aż cukier całkowicie się rozpuści, a truskawki nieco zmiękną i puszczą sok. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż truskawki całkowicie wystygną.
2
 W trzech osobnych miskach utrzyj żółtka z cukrem, ubij białka na pianę i śmietankę na sztywno. Do piany z białek wlej pozostałe masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj łopatką.
3
Masę wlej do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wystudzone truskawki wyłóż łyżką na wierzch masy i lekko zamieszaj. Powciskaj do masy pokruszone kawałki bezy. Całość przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Przed podaniem wyciągnij semifreddo z zamrażalnika i przybierz świeżymi owocami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
240 min.
Desery
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery