Przepisy Semifreddo - deser lodowy

Składniki

150 g truskawek

400 ml śmietanki 36%

3 jajka

1 sucha beza

80 g cukru

Sposób przygotowania

 alt=
1

Truskawki umyj i osusz. Pokrój na kawałki i podgrzej na patelni razem z 1/4 przygotowanego cukru. Podgrzewaj aż cukier całkowicie się rozpuści, a truskawki nieco zmiękną i puszczą sok. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż truskawki całkowicie wystygną.

 alt=
2

 W trzech osobnych miskach utrzyj żółtka z cukrem, ubij białka na pianę i śmietankę na sztywno. Do piany z białek wlej pozostałe masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj łopatką.

 alt=
3

Masę wlej do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wystudzone truskawki wyłóż łyżką na wierzch masy i lekko zamieszaj. Powciskaj do masy pokruszone kawałki bezy. Całość przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Przed podaniem wyciągnij semifreddo z zamrażalnika i przybierz świeżymi owocami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4