Przepisy Schab zapiekany z grzybami w winie z surówką z rukoli

Składniki

500 g schabu wieprzowego bez kości (ok. 4 plastry)
3 ziemniaki (spore)
15 g grzybów suszonych
100 g goudy
100 ml białego wina wytrawnego
2 gałązki świeżego rozmarynu
pieprz czarny mielony
sól
Sałatka:
1 garść rukoli
1 marchew
1 cykoria
2 łyżki oliwy z oliwek
4 krople octu jabłkowego (lub cytryny)
sól
pieprz czarny mielony
cukier

Opis

Przygotuj sałatkę: rukolę dobrze umyj w zimnej wodzie. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Z cykorii wyjmij gorzki głąb i pokrój same listki w paseczki. Wszystkie warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą.

Przygotuj schab: grzyby mocz przez całą noc. Schab pokrój w ok. 1,5 cm plastry, następnie zamarynuj w oliwie, soli i pokruszonych liściach laurowych (ok. 10 godz.). Żaroodporne naczynie zalej 1/4 szklanki wina. Włóż do niego mięso, a na nim połóż osączone i wymoczone grzyby. 

Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój w plastry i poukładaj wokół mięsa, posyp solą i pieprzem. Dodaj 2 gałązki rozmarynu i nakryj folią aluminiową. Piecz wszystko ok. 25 min, w temp. 200°. Zdejmij folię, podlej winem i zapiekaj kolejne 15 min. Pod koniec posyp mięso serem żółtym i podpiecz jeszcze ok. 5 min. Do mięsa z pieczonymi ziemniakami podawaj sałatkę z rukoli.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8