Schab zapiekany z grzybami w winie i surówką z rukoli
Składniki
500 g schabu (ok. 4 plastry)
3 spore ziemniaki
15 g grzybów suszonych
100 g sera żółtego
100 ml wina białego wytrawnego
2 gałązki rozmarynu
przyprawy: sól, pieprz
garść rukoli
1 marchewka
1 cykoria
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel octu jabłkowego lub cytryny
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Przygotuj sałatkę: rukolę dobrze umyj w zimnej wodzie. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Z cykorii wyjmij gorzki głąb i pokrój same listki w paseczki. Wszystkie warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą.

Przygotuj schab: grzyby mocz przez całą noc. Schab pokrój w ok. 1,5 cm plastry, następnie zamarynuj w oliwie, soli i pokruszonych liściach laurowych (ok. 10 godz.). Żaroodporne naczynie zalej 1/4 szklanki wina. Włóż do niego mięso, a na nim połóż osączone i wymoczone grzyby. 

Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój w plastry i poukładaj wokół mięsa, posyp solą i pieprzem. Dodaj 2 gałązki rozmarynu i nakryj folią aluminiową. Piecz wszystko ok. 25 min, w temp. 200°. Zdejmij folię, podlej winem i zapiekaj kolejne 15 min. Pod koniec posyp mięso serem żółtym i podpiecz jeszcze ok. 5 min. Do mięsa z pieczonymi ziemniakami podawaj sałatkę z rukoli.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy