Schab wieprzowy z kością nadziewany metką i ryżem
Składniki
1 kg schabu z kością
250 g metki
2 jajka
½ szklanki mleka
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 czerstwa bułka
1 szklanka bulionu warzywnego
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opis

Bułkę namocz w mleku. Mięso umyj, natnij tak, by powstała głęboka kieszeń (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).

Mętkę, ryż, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowanym farszem napełnij kieszeń w schabie. Brzegi zepnij wykałaczkami. Mięso przypraw solą i pieprzem.

Rozgrzej tłuszcz w brytfance. Włóż mięso, zrumień z każdej strony i wlej bulion. Brytfankę z mięsem włóż do piekarnika i piecz ok. 1 godz. w temperaturze 180°.

Schab podawaj z powstałym sosem. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy