Schab w sosie z borowików
Składniki
500 g schabu (ok. 4 plastry)
4 duże ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz
Sos grzybowy:
1 ząbek czosnku
30 g borowików posiekanych w plastry
3 łyżki mąki
1/4 kostki masła
2 szkl. wody
przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Surówka:
2 korniszony
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
Opis

Grzyby mocz w wodzie około 12 godz. Następnie pokrój je w plasterki i dokładnie odsącz. Schab pokrój w ok. 1,5 cm plastry i zamarynuj w oliwie, soli i pokruszonych liściach laurowych (ok. 10 godz.). 

Na 2 łyżkach oliwy podsmaż na rumiano schab – ok. 15 min z obu stron. Do mięsa wlej wodę, podgrzej ją lekko, ale nie doprowadzaj do wrzenia i dodaj stopniowo mąkę, stale mieszając, aby mąka ładnie się rozpuściła. Następnie dodaj masło, sól i pieprz – całość wymieszaj. Kiedy sos stanie się dość gęsty (po ok. 2 min), dodaj grzyby i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 35 min. 

Przygotuj surówkę: ogórki i cebulę pokrój w plastry, dodaj obraną, umytą i startą marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z olejem, posiekaną pietruszka, solą i pieprzem. Na koniec możesz skropić cytryną.

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą. Z ugotowanych odlej wodę, dodaj 2 łyżki śmietany i zagnieć na puree. Mięso podawaj z puree z ziemniaków i surówką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje