Schab w sosie szpinakowym z sałatą
Składniki
800 g schabu bez kości
200 g szpinaku mrożonego
ok. 12 ziemniaków
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
1 cytryna
2 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, suszona bazylia, gałka muszkatołowa
Sałatka:
1/2 kg pomidorków koktajlowych
2 garście liści świeżej bazylii
1 główka sałaty zielonej
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Opis

Ziemniaki obierz, umyj, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 min. W tym czasie umyj schab, osusz go i pokrój na plastry. Następnie włóż plastry mięsa do miski, natrzyj solą, pieprzem, suszoną bazylią i sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzej olej, kawałki schabu oprósz lekko mąką i obsmaż je do zarumienienia na tłuszczu (ok. 5 min). Piekarnik nagrzej do temp. 200°, ułóż na ruszcie kawałki schabu i piecz przez ok. 15 min.

W tym czasie zamrożony szpinak włóż na patelnię, odparuj go z wody na wolnym ogniu i przestudź. Następnie dodaj śmietanę oraz obrany i posiekany czosnek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko zmiksuj.

Przygotuj sos: wymieszaj olej z sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj, aż sos stanie się mętny.

Przygotuj sałatkę: pomidorki umyj i przekrój na pół. Liście salaty umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Liście świeżej bazylii umyj i posiekaj. Składniki wymieszaj ze sobą. Polej sałatkę przygotowanym sosem.

Schab podawaj na talerzu polany gorącym sosem szpinakowym posypanym startym parmezanem (1 łyżka na 1 porcję), ziemniakami z wody i sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne