Schab w bakaliach
Składniki
500 g schabu
po 40 g bakalii (śliwki, morele, żurawina, orzechy włoskie, rodzynki)
40 g masła
50 g miodu
1 żółtko
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Schab umyj dokładnie i osusz na ręczniku kuchennym. Zetnij całą błonę z wierzchu schabu i nakrój nożem schab na plastry, jednak nie docinaj do końca. Powstaną kieszonki, do których będzie włożone nadzienie. Schab przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Natrzyj dobrze mięso przyprawami, aby równo przeszło ich smakiem, szczególnie majerankiem.

Bakalie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do nich miękkie masło i miód. Wymieszaj i na koniec dodaj żółtko, które utrzyma farsz w kieszonkach schabu.

Nałóż teraz równo farsz pomiędzy nacięte mięso i dobrze dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temp 150° (niska temperatura zapobiegnie wysuszeniu mięsa) i wstaw schab do pieczenia na ok. 1 godzinę. Idealnie będzie, jeśli schab zapiekać będziesz w porcelanowej formie, wtedy sos z pieczenia będzie można używać do polewania wierzchu mięsa.

Po upływie 1 godziny wbij bambusowy patyczek kuchenny – jeśli patyczek z łatwością się wbija to znak, że mięso gotowe. Wyjmij i odstaw jeszcze schab, aby lekko przestygł, a tym samym uspokoiły się w nim soki.

Po kilku minutach pokrój mięso na plastry i przełóż na półmisek lub dekoracyjną deskę. Schab możesz zostawić do schłodzenia i podawać jako wędlinę na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje