Przepisy Schab nadziewany białą kiełbasą

Składniki

1-2 sztuki białej kiełbasy parzonej

700 g schabu

100 g słoniny

15 ml oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli i majeranku

1/2 łyżeczki pieprzu

Opis

Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż mięso na desce do krojenia. Przytrzymując wierzch dłonią przebij schab w środku na wylot (przebij wzdłuż włókien). Użyj wąskiego (ok. 3-4 cm szer.), długiego noża. Do powstałej kieszonki włóż białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z solą. Do powstałej papki czosnkowej dodaj majeranek, pieprz i nasmaruj mieszanką schab.

Pokrój słoninę w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu schabu zrób nacięcia na głębokość 1,5 cm i na długość plastrów słoniny. W nacięcia powkładaj pokrojoną słoninę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Na rozsmarowanej oliwie ułóż schab i całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie schab powinien się zarumienić. Po 20 minutach polej schab 1/3 szklanki wody i piecz jeszcze przez 40 minut. Jeżeli podczas pieczenia słonina zacznie się za mocno przypiekać, przykryj ją kawałkiem folii do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odstaw go do odpoczęcia na ok. 10 min. Następnie mięso pokrój na kawałki. Schab możesz podawać także na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 3.12.2019-24.12.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4