Przepisy Satay z kurczaka z sosem orzechowym
Składniki
​400 g filetów z kurczaka
10 g mąki ziemniaczanej
30 ml sos sojowego
20 g imbiru
1 papryczka chilli
40 g cukru brązowego
400 g mleka kokosowego
200 g orzechów ziemnych
30 ml oleju
2 ząbki czosnku
zioła: szczypiorek, kolendra
przyprawy: pieprz czarny
Opis

Filety kurczaka umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój filety wzdłuż na paski. Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym i pieprzem. Obierz czosnek i jeden ząbek posiekaj do kurczaka. Połowę imbiru zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna. Posiekaj połówkę i dodaj do kurczaka. Wymieszaj mięso z mąką ziemniaczaną i resztą przypraw. Plasterki kurczaka nabij na bambusowy patyczek, przebijając w trzech miejscach plaster. Gotowe szaszłyki odstaw do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w lodówce, oczywiście nakryj miseczkę folią spożywczą, aby nie wchłaniało obcych zapachów.

W rondelku rozgrzej połowę planowanej ilości oleju, dodaj orzechy ziemne i smaż aż się zrumienią. Dodaj cukier, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Podsmaż i zalej orzechy mlekiem koksowym. Podgotuj przez kilka minut. Zmiksuj na gładki sos. Przypraw jeszcze sosem sojowym do smaku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka z każdej strony. Jeśli nie będą całkowicie wysmażone, to przełóż kurczaka na półmisek i wstaw na dopieczenie do rozgrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°. Na talerzu ułóż satay'e z kurczaka, a w miseczce dekoracyjnej podaj sos orzechowy. Do dekoracji użyj szczypiorku pokrojonego w 2-3 cm kawałki i liście kolendry. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje