Przepisy Satay z kurczaka z sałatką z selera i pomidorów

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 g imbiru
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 gałązki świeżej kolendry
Sałatka:
½ selera naciowego
2 pomidory
1 cebula czerwona
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki sosu rybnego
1 cytryna (sok z jednej cytryny)
½ pęczka dymki
1 łyżeczka sezamu białego (prażony)
mięta
świeża bazylia

Sposób przygotowania

1

Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój kurczaka nożem na szerokie, długie paski wzdłuż włókien mięśniowych.

2

Przełóż mięso do miski i przypraw sosem sojowym, cukrem trzcinowym oraz olejem sezamowym. Wymieszaj. W następnej kolejności obierz imbir i czosnek. Zetrzyj je na drobnych oczkach tarki i dodaj do mięsa. Na koniec dosyp mąkę ziemniaczaną, która zapobiegnie wysychaniu mięsa na grillu i nada mu szklistego wyglądu. Liście kolendry poszarp na kawałki i dodaj do kurczaka. Całość wymieszaj.

3

Na patyczki bambusowe nabij po dwa paski zamarynowanego mięsa. Przebijaj mięso tylko w trzech miejscach – na zewnątrz, następnie w odległości 2–3 cm do wewnątrz i znów w tej samej odległości do zewnątrz.

4

Przełóż szaszłyki na ruszt i wstaw do opiekania na środkowej półce grilla. Kurczak powinien intensywnie się opiekać na grillu, aby mięso było soczyste i rumiane.

5

W czasie grillowania przygotuj sałatkę. Umyj warzywa i zioła, a cebulę obierz. Seler naciowy pokrój w paseczki pod kątem. Pomidory przekrój na ćwiartki i wytnij nasiona, a następnie łódeczki pokrój w paski. Cebulę pokrój na ćwiartki. Zetnij część od korzenia. Pokrój teraz cebulę na paseczki.

6

Warzywa przełóż do miski. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz sosem sojowym i rybnym. Poszarp na kawałki listki bazylii i mięty. Wymieszaj. Na koniec pokrój zielone części wiosennej cebulki i posyp sałatkę. Satay z kurczaka przełóż na półmisek. Dekoracyjnie ułóż sałatkę i posyp ją dodatkowo aromatycznym sezamem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem