Sandacz w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
2 filety sandacza
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. oleju
1/2 ogórka szklarniowego
4 plastry ananasa
1 pomidor
2 łyżki pędów bambusa
1 ząbek czosnku
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chilli
1 łyżka cukru
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Sandacza umyj i osusz. Skrop cytryną, posól i popieprz. Ogórka umyj i pokrój w plastry. Ananasa odsącz z syropu i pokrój w kostkę, pomidora umyj i zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Papryczkę umyj i pokrój w plasterki wraz z gniazdkami nasiennymi.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć wszystkie warzywa, podsmaż ok. 2 min, po czym dodaj pędy bambusa, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, cukier i przyprawy. Wszystko duś pod przykryciem ok. 10 min.

Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na złoto kawałki oprószonej mąką ryby (ok. 15–20 min). Dodaj je do przygotowanych warzyw i podawaj na gorąco. Tak przygotowanego sandacza możesz zjeść także na zimno na drugi dzień.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje