Sandacz w sezamie
Składniki
​3 dzwonki sandacza
1 jajko
10 łyżek sezamu
3 łyżki soku z cytryny
8 g świeżego imbiru
2 marchewki
2 łyżki masła
2 łyżki natki pietruszki
3-4 łyżki oleju
1/2 szkl. mąki
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Sandacza umyj i osusz. Skrop cytryną i pozostaw na ok. 15 min. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozpuść masło i wrzuć marchewkę, dodaj starty imbir, cukier, sól i pieprz – wszystko razem duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  ok. 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Sandacza dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w sezamie. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i smaż rybę z każdej strony ok. 10 min, po czym dosmaż ją pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 5-10 min. Sandacza podawaj posypanego pietruszką z ciepłą imbirową marchewką i chlebem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne