Przepisy Sandacz po gdańsku z suszonymi grzybami

Składniki

600 g mrożonego filetu z sandacza
100 g grzybów suszonych
2 łyżki mąki pszennej (do obtaczania ryby)
4 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
½ pora (tylko biała część)
2 cebule
1 marchew
1 seler korzeniowy (mały)
5 ziarnek ziela angielskiego
1 liść laurowy
natka pietruszki (do posypania)
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Suszone grzyby przełóż do miseczki i zalej 1/2 szkl. ciepłej wody i odstaw na ok. 1,5 godz. Po tym czasie obgotuj grzyby przez 15 min w tej samej wodzie i odcedź. Wywar grzybowy zachowaj. Rybę rozmroź i oczyść – łuski zdarzają się nawet w zamrożonych rybach. Następnie natrzyj ją solą i pozostaw na ok. 20 min.

W międzyczasie obierz i umyj warzywa. Marchewkę i selera pokrój w słupki, cebulę i pora w krążki. Grzyby pokrój w paski. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć warzywa i zarumień. Następnie wlej wywar z grzybów i dodaj grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Całość duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 min.

Rybę pokrój na kawałki, obtocz w mące i delikatnie zarumień na 2 łyżkach oleju. Przełóż ją do rondla, dodaj masło i duś kolejne 20 min. Gotową rybę ostrożnie wyjmij na talerz, obłóż duszonymi warzywami i posyp z wierzchu pietruszką. Podawaj z ziemniakami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8