Przepisy Saltimbocca z indyka z pieczonymi pomidorami

Składniki

600 g filetów z indyka lub 6 steków z indyka

3–4 średnie pomidory

1 pęczek lub średnia doniczka bazylii

1 pęczek lub średnia doniczka szałwii

1/2 pęczka lub doniczki rozmarynu

8 plastrów szynki długodojrzewającej

2 ząbki czosnku

1 cytryna

3 łyżki tartego parmezanu

5 łyżek oliwy extra vergine

przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Dodatki:

250 g makaronu, np. spaghetti

2 papryczki chili

1 op. mix sałat

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki musztardy, np. rosyjskiej

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

3 łyżki oliwy extra vergine

16 kawałków dratwy przystosowanej do gotowania lub grubszej nitki

Opis

Filety z indyka pokrój na 6 plastrów, a następnie każdy z nich na pół. Lekko rozbij (najlepiej przez folię). Otrzyj skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Czosnek obierz i zetrzyj. Dodaj do filetów skórkę, sok i czosnek. Wsyp 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Filety smaż na suchej patelni 2–3 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Pomidory pokrój w plastry. Powinno być ich 16. Bazylię i szałwię drobno posiekaj, dodaj 1 łyżkę oliwy i parmezan. Wymieszaj.

Układaj kolejno: plaster indyka, 1 łyżeczkę ziół, plaster pomidora, plaster indyka, 1 łyżeczkę ziół, plaster pomidora, a na koniec złożony na szerokość mięsa plaster szynki oraz gałązkę rozmarynu. Całość zwiąż. I tak postępuj z kolejnymi porcjami. Paczuszki zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (funkcja góra–dół).

W międzyczasie ugotuj makaron oraz przygotuj sos do sałaty. Wymieszaj sok z cytryny z musztardą, dodaj sól oraz cukier. Energicznie mieszając, dodaj oliwę. Mieszaj aż powstanie jednolita emulsja.

Ugotowany makaron połącz z pokrojoną papryczką chili (jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań – usuń nasiona), pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy.

Saltimbocca to danie, które podaje się z makaronem oraz sałatą z sosem winegret (sos dodaj do sałaty tuż przed podaniem).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4