Przepisy Salsa z awokado z krewetkami

Składniki

2 awokado (dojrzałe)
2 jajka
12 krewetek (tygrysich, od 12 do 16 sztuk)
1 limonka (sok z 0,5 limonki)
1 łyżka majonezu
3 łyżki natki pietruszki
1 garść kiełków (np. rzodkiewki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny mielony
suszona papryczka chilli (płatki, opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1

Awokado przekrój na pół. Ostrożnie wyciągnij miąższ, zostawiając łódki ze skórek.

2

Miąższ pokrój w kostkę.

3

Skrop sokiem z limonki.

4

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pokrój w kostkę, dodaj 1 łyżkę natki pietruszki oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem.

5

Świeże krewetki obierz, wyciągnij ostrożnie ciemną nitkę (jelito) na grzbiecie krewetki, nacinając go, ogonki zostawiamy. Jeśli dysponujesz krewetkami mrożonymi, wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w chłodnej wodzie. Jeżeli są w pancerzach, postępujesz podobnie jak z krewetkami świeżymi. Oliwę rozgrzej, wrzuć na nią pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż 30 sekund. Dodaj krewetki i chili, jeżeli lubisz ostry smak. Smaż 3-4 minuty. Szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy. Dodaj resztę natki pietruszki i odrobinę soli. Wymieszaj i wyłącz ogień.

6

Łódki ze skórek awokado faszeruj salsą, na wierzchu ułóż po 3–4 krewetki, na koniec posyp kiełkami lub natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8