Przygotuj sos: cebulkę pokrój drobno, przepłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki i odcedź. Następnie dodaj do niej oliwę i wyciśnij cebulę przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek również wyciśnięty, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj posól i popieprz. Odstaw do zmacerowania na ok. 15 min.
Liście szpinaku dobrze wypłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Sałaty umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Cykorię pokrój w paseczki, wszystkie liście wymieszaj z sosem cebulowym. Pomidory suszone pokrój na dwie części, oliwki przekrój na pół, camemberta pokrój w plastry. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, dodaj pokruszone orzechy włoskie i obsyp parmezanem.