Sałatka ze szpinakiem
Składniki
12 liści szpinaku średniej wielkości
2 liście sałaty karbowanej
1/2 cykorii białej
garść rukoli
3 pomidory suszone
3 plastry serka typu camembert z pieprzem
1 łyżka parmezanu
5 czarnych oliwek
Sos:
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Przygotuj sos: cebulkę pokrój drobno, przepłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki i odcedź. Następnie dodaj do niej oliwę i wyciśnij cebulę przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, czosnek również wyciśnięty, posiekaną pietruszkę, 1 łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj posól i popieprz. Odstaw do zmacerowania na ok. 15 min.

Liście szpinaku dobrze wypłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Sałaty umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Cykorię pokrój w paseczki, wszystkie liście wymieszaj z sosem cebulowym. Pomidory suszone pokrój na dwie części, oliwki przekrój na pół, camemberta pokrój w plastry. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, dodaj pokruszone orzechy włoskie i obsyp parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne