Przepisy Sałatka ze stekiem i chlebem ziołowym

Składniki

350 g steku wołowego (rib eye lub striploin)
1 sałata
150 g pomidorków koktajlowych
1 zielony ogórek
8 jajek (ugotowanych na twardo)
2 awokado
oliwa z oliwek
pieprz czarny mielony
sól
Sos
100 ml majonezu
1 cytryna (1 łyżka soku z cytryny)
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
pieprz czarny mielony
sól
Chleb ziołowy
4 kromki chleba pszennego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (lub masło)
1 łyżka tymianku świeżego (posiekanego)
1 łyżka natki pietruszki (posiekanej)

Sałatka ze stekiem to pełnowartościowy posiłek. Z chrupiącym chlebem w pełni Cię nasyci

Opis

Jeżeli ma się w chłodne dni ochotę na danie główne w postaci sałatki z surowych warzyw, to nasza specjalistka zaleca, by zawsze dodać do takiej sałatki składnik, który rozgrzewa. „Podczas chłodów nie wystarczy tylko ciepłe ubranie, ważne jest by ogrzać także organy wewnętrzne. W odróżnieniu od surowych warzyw, które wychładzają organizm, mięso go świetnie rozgrzewa. Ta sałatka na pewno zapewni uczucie sytości przez bardzo długi czas. Jeśli jednak zostanie zjedzona późnym wieczorem i w dodatku w większej ilości, mogą pojawić się problemy z jej trawieniem, które zakłócą sen” ostrzega Zuzana Pavelková Šafářová. „Bardziej wskazana jest na obiad lub jako pierwszy posiłek po wysiłku sportowym. Dostarczy wszystkich makroelementów, czyli węglowodanów, białek i tłuszczy. Źródłem zdrowych tłuszczy jest awokado. Jajka, tak samo jak wołowina, dostarczają białka najlepszej jakości. Sałatka ze stekiem na pewno wzmocni krew witaminami z grupy B i megadawką żelaza. Mięso wołowe ma wile zalet dla zdrowia, ale równocześnie obciąża jelito grube. Dlatego najlepiej jadać je zawsze z jarzynami, które z kolei świetnie oczyszczą jelito”, dodaje ekspertka.

Sposób przygotowania

1

Pokrój pomidory, ogórki, awokado oraz sałatę. Następnie obierz jajka i przekrój je na pół.

2

Przygotuj sos: zgnieć ząbek czosnku i wymieszaj wszystkie składniki do dressingu.

3

Połóż stek na rozgrzanej patelni a następnie smaż z obu stron przez około 3 - 4 minuty (średnio wysmażony). Następnie odłóż mięso na chwilę.

4

Do miski wrzuć sałatę, pokrojone pomidory, ogórki i awokado. Następnie skrop oliwą z oliwek, przypraw pieprzem, zwilż i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Ułóż połówki jaj na warzywach.

5

Pokrój stek na paski. Wkomponuj je w przygotowaną sałatkę i polej sosem.

6

Podawaj z chlebem ziołowym: Posiekaj drobno zioła i wymieszaj z oliwą lub masłem. Pokrój pieczywo czosnkowe, delikatnie skrop ziołową oliwą lub posmaruj masłem ziołowym i wstaw do piekarnika na kilka minut.

7

Wskazówka: Jeżeli masz resztkę oliwy ziołowej, po prostu wymieszaj ją z czystą oliwą, odrobiną soli i możesz w niej zanurzyć chleb.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8