Sałatka z zieloną fasolką i wędzonym łososiem
Składniki
200 g fasolki zielonej 
20 g masła 
1 cebula czerwona 
1 pomidor 
1 cytryna 
30 ml oliwy 
1/2 łyżeczki musztardy Dijon 
3 gałązki natki pietruszki 
50 g łososia wędzonego 
1 papryka żółta 
cukier 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Fasolkę umyj i odetnij końcówki od łodygi. W małym rondlu zagotuj wodę. Lekko ją posól i dodaj kawałek masła. Warzywa do sałatki zawsze wrzucaj do gotującej się wody. Dzięki temu zachowają najwięcej wartości odżywczych. Dodatkowo fasolka zatrzyma także swój żywy kolor. Gotuj fasolkę na 3/4 miękkości. W ten sposób zachowa jeszcze trochę chrupkości. 

Od razu przelej gotowaną fasolkę zimną wodą, aby uchronić jej zielony kolor przed utlenieniem. Sałatka pełna żywych kolorów wygląda apetyczniej. Odcedź fasolkę na durszlaku i przełóż do miski. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz dla złamania kwasowości cukrem. Wymieszaj delikatnie. 

Paprykę żółtą umyj i przekrój na pół, wybierz pestki i odetnij białe blaszki. Pokrój paprykę w paski i przełóż do fasolki. Pomidory pokrój w ćwiartki i zetnij gniazda nasienne. Pokrój łódeczki pomidorowe w paski i dodaj do sałatki. 

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Ważne, aby lekko rozgnieść cebulę palcami i dopiero dodać do sałatki. Na koniec pokrój natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Całość wymieszaj z musztardą Dijon, aby podnieść smak warzyw i od razu przełóż na półmisek. Dookoła poukładaj plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia, a do dekoracji poszarp listki natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Desery