Sałatka z wątróbkami drobiowymi
Składniki
1 opakowanie Mixu sałat Tesco Verde
10 żółtych pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
300 g wątróbki drobiowej
1 szklanka mąki
6 łyżek oliwy  z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego lub innego winnego
1/2 pęczka szczypiorku
1/3 pęczka pietruszki
łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta bazylii suszonej
Opis

Wątróbkę oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Następnie obtocz wątróbkę w mące i smaż na oleju przez ok. 15 min na średnim ogniu. Pod koniec smażenia posól i popieprz do smaku.

Żółte pomidorki koktajlowe pokrój na cztery części. Ogórka umyj i pokrój w pół plastry.

Przygotuj sos do sałaty: oliwę wymieszaj z octem, dodaj posiekany szczypiorek, łyżeczkę musztardy, pieprz, sól i szczyptę bazylii suszonej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do miski wsyp mieszankę sałat, dodaj przygotowany sos i ponownie wymieszaj.

Na talerze kładź sałatę w sosie, a wokół sałaty ułóż dekorację z pomidorków i ogórków. Na wierzch połóż smażoną wątróbkę. Wątróbkę przed podaniem możesz skropić sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Desery