Sałatka z warzywami korzennymi z chrupiącym bauchspeckiem w lekkim sosie koktajlowym
Składniki
1/2 op. mieszanki sałaty Verde Tesco
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
1/2 cukinii
1 op. surowego wędzonego boczku Tesco
3 świeże pieczarki
100 g jogurtu naturalnego
20 g ketchup
1/2 pomarańczy
1 czosnek
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Marchewkę obierz. Selera i cukinię dokładnie umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw potnij marchewkę i cukinię na cienkie długie paski. Warzywa przełóż do miski. Seler obierz z łykowatych końcówek (łamiąc jasny koniec, wyciągnij łykowate nitki). Rozgrzej piekarnik do 200°.

Boczek rozłóż na kratce z piekarnika wstaw do pieczenia (pod boczkiem podstaw blachę, aby tłuszcz miał gdzie ściekać). Piecz boczek aż z każdego plasterka zrobi się chrupiący chips, który idealnie nada się do sałatki (ok. 5 min). Gotowe chipsy ułóż na papierze kuchennym. Pomarańcze przekrój na pół i z jednej połówki wyciśnij sok do miseczki. Dodaj ketchup oraz jogurt naturalny. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz czosnek i posiekaj drobno. Następnie dodaj do dressingu PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. Dobrze wymieszaj aromatyczny sos.

Mieszankę sałat wymieszaj z sosem koktajlowym i dodaj warzywa. Pieczarki obmyj pod wodą i pokrój na plasterki. Sałatkę rozłóż dekoracyjnie na półmisku – staraj się ułożyć ją w formie piramidy. Dookoła poukładaj świeże pieczarki. Chipsy z boczku natomiast ułóż na samym wierzchu sałatki w formie szałasu. Polej jeszcze sałakę pozostałym sosem jogurtowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne