Przepisy Sałatka z tuńczykiem, limonką i grzankami paprykowymi
Składniki
op. mieszanki sałat Royal Tesco
175 g tuńczyka w sosie własnym
1 limonka
1/2 bagietki
50 ml oliwy z oliwek
1 papryka czerwona lub pasta z pieczonej papryki (50 g)
świeże listki kolendry
5 g kiełków lucerny
Opis

Rozgrzej piekarnik do temp. 220° z termoobiegiem. Paprykę czerwoną umyj i polej lekko oliwą, posól. Wstaw do pieczenia na ok. 25 minut. Dobrze upieczona papryka powinna mieć mocno przypaloną skórkę. Dzięki temu łatwo będzie można ją usunąć.

Do miski przełóż odsączonego tuńczyka z zalewy, przypraw go połową limonki oraz świeżą kolendrą. Wymieszaj delikatnie, aby zachować kształt. Upieczoną paprykę ubierz ze skórki i zmiksuj z oliwą i pozostałym sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokrój na kromki, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z funkcją grillowania.

Lekko zrumienione grzanki wyjmij, a następnie na każdą nałóż pastę paprykową. Sałatkę Royal wymieszaj w misce z pozostałą pastą paprykową oraz oliwą i ułóż na półmisku. Rozłóż dekoracyjnie tuńczyka, a grzanki dokoła sałatki. Całość po wierzchu posyp kiełkami lucerny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy