Przepisy Sałatka z soczewicy i grillowanych warzyw
Składniki
500 gram zielonej soczewicy
2 cukinie
1 bakłażan
2 papryki
2 duże czerwone cebule
pęczek zielonych szparagów
1 seler naciowy
pęczek pietruszki
mięta
sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz
ewentualnie ser owczy, kozi lub feta
Opis

Soczewicę ugotować al dente z solą morską (połowa czasu gotowania podana na opakowaniu). Opłukać i ostudzić. Warzywa pokroić na mniejsze części, ale na takie, które nie spadną przez ruszt. Skropić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ugrillować i odstawić żeby wystygły, po czym pokroić na mniejsze części. Połączyć z soczewicą, ziołami, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Można na górze posypać serem.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
2 tygodnie temu