Sałatka z serem i granatem
Składniki
100 g sera ricotta
1 garść ziaren granatu
kilka liści sałaty rzymskiej
1 kromka chleba wiejskiego
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
Sos:
2 łyżki soku z czerwonego grejpfruta
2 łyżki oleju winogronowego
1 łyżka cytryny
1 łyżeczka cebulki typu szalotka (może być zwykła)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
kilka listków świeżego oregano do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, szczypta chilli suszonego
Opis

Przygotuj sos: sok z grejpfruta wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj miód, olej winogronowy, wyciśniętą przez wyciskarkę do czosnku cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj posiekane drobno listki oregano.

Sałatę umyj i osusz, porwij na mniejsze kawałki. Ser ricotta porwij w palcach i ułóż na sałacie, posyp ziarnami granatu. Kromki chleba pokrój na cieńsze kawałki i posmaruj masłem oraz wyciśniętym czosnkiem, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 220° przez 5 min lub na patelni bez tłuszczu, z obu stron na rumiano. Sałatkę polej sosem, posyp świeżymi listkami oregano. Podawaj z ciepłymi kromkami podpieczonego chleba.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Zupy