Sałatka z pomidorkami i serem feta
Składniki
4 różyczki brokuła
5-6 pomidorków truskawkowych
40 g sera fety
2 plastry cebuli czerwonej
ok. 10 listków świeżej bazylii
szczypta bazylii suszonej
Sos:
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 cebuli czerwonej
szczypta cukru brązowego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie wyciśnij z niej sok przez wyciskarkę do czosnku, dodaj oliwę, szczyptę cukru brązowego, ocet i przyprawy. Całość wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby smaki przeszły sobą.

W tym czasie zagotuj wodę, dodaj sól do smaku i wrzuć umyte różyczki brokuła na około 7–8 min. Pomidorki umyj i przekrój na połowę, ser feta pokrój w kostkę, listki bazylii przemyj i osusz. Brokuły odcedź i ułóż je na talerzu. Następnie na nich poukładaj listki bazylii a na nich po połówce pomidorka. Na wierzch poukładaj kosteczki sera feta. Całość udekoruj pół-krążkami czerwonej cebuli i posyp suszoną bazylia. Sałatkę polej sosem i podawaj z grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy