Przepisy Sałatka z pomelo i orzechami nerkowca
Składniki
1 pomelo
sok z 1 cytryny
100 g pomidorków koktajlowych
1 zielona cebula
100 g szpinaku baby
3 gałązki bazylii
50 g orzechów nerkowca
60 g jogurtu greckiego
30 ml oliwy
przyprawy: sól, pieprz czarny, chili
Opis

Pomelo przekrój na pół i wydrąż ze środka (najlepiej łyżką) miąższ. Zetnij jeszcze nożem białą skórę z miąższu i wytnij segmenty pomelo, które przełożysz do miski. Nie wyrzucaj owocowej skórki. Wykorzystaj ją jako miskę, w której podasz sałatkę.

Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Do miseczki (nie owocowej) przełóż jogurt. Przypraw solą, pieprzem, chili, oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dresing jogurtowy i odstaw.

Umyj szpinak i odsącz. Łodygi oderwij i zostaw same liście. W misce (nie owocowej) wymieszaj szpinak, pomidorki, pomelo oraz pokrojoną, zieloną cebulkę. Poszarp bazylię i dodaj do sałatki.

Orzechy nerkowca podpraż na suchej patelni, zanim dodasz je do sałatki. Dzięki temu nabiorą mocnego smaku, jakby były świeżo zerwane. Przypraw całość 1/4 dresingu jogurtowego i wymieszaj.

Przełóż sałatkę do połówek pomelo. Na wierzchu ułóż kawałki miąższu pomelo, a na górę wyłóż pozostały dresing. Na koniec udekoruj, np. listkami bazylii.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
210 min.
Desery