Przepisy Sałatka z podsmażoną wołowiną
Składniki
1 sałata lodowa
200 g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
pomidorków koktajlowych zebra
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
ok. 20 g pieprzu kolorowego w ziarnach
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wypłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij sok przez wyciskarkę do czosnku. Czosnek obierz i wyciśnij również przez wyciskarkę, dodaj oliwę, ocet, musztardę, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszaj. Do sosu możesz dodać posiekaną drobno natkę pietruszki (ok. 2 łyżki).

Jajka ugotuj na twardo. Pieprz przesyp do woreczka i rozgięć. Wołowinę umyj i przekrój na dwa plastry. Obtocz je grubo w pieprzu z każdej strony. Patelnię rozgrzej, wlej 1 łyżkę oleju i podsmaż kilka minut wołowinę tak, aby była krwista (lub dłużej, jeśli lubisz wysmażoną). Pod koniec posól i skrop cytryną. Usmażone mięso pokrój na ukos na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki umyj i przekrój na połowy. Na talerzach ułóż sałatę, na niej jajka, pomidory i mięso. Całość polej przygotowanym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy