Przepisy Sałatka z podsmażoną wołowiną

Składniki

1 sałata lodowa
200 g polędwicy wołowej
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 cytryna (2 łyżki soku z cytryny)
20 g pieprzu kolorowego (w ziarnach)
pieprz czarny mielony
sól
Sos:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego białego (lub soku z cytryny)
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Przygotuj sos: cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wypłucz ją w zimnej wodzie i wyciśnij sok przez wyciskarkę do czosnku. Czosnek obierz i wyciśnij również przez wyciskarkę, dodaj oliwę, ocet, musztardę, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszaj. Do sosu możesz dodać posiekaną drobno natkę pietruszki (ok. 2 łyżki).

Jajka ugotuj na twardo. Pieprz przesyp do woreczka i rozgięć. Wołowinę umyj i przekrój na dwa plastry. Obtocz je grubo w pieprzu z każdej strony. Patelnię rozgrzej, wlej 1 łyżkę oleju i podsmaż kilka minut wołowinę tak, aby była krwista (lub dłużej, jeśli lubisz wysmażoną). Pod koniec posól i skrop cytryną. Usmażone mięso pokrój na ukos na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki umyj i przekrój na połowy. Na talerzach ułóż sałatę, na niej jajka, pomidory i mięso. Całość polej przygotowanym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8