Sałatka z pieczonymi burakami
Składniki
1 burak czerwony
5 grzybów suszonych w całości
kilka liści sałaty masłowej
kilka liści sałaty lodowej
1 czerwona cebula lub ewentualnie biała cebula
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
szczypta oregano
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Buraka obierz, umyj i pokrój w dość cienkie plasterki. Do miseczki wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cytrynę, sól oraz pieprz. Następnie dodaj pokrojone buraki i wymieszaj tak, aby oliwa pokryła plastry. Grzyby namocz w ciepłej wodzie na około 1 godzinę. Gdy grzyby już się namoczą, umyj je dokładnie i podgotuj 10 min. Następnie odcedź i włóż do miseczki z 2 łyżkami oliwy, 1 łyżeczką soku z cytryny i solą. Grzyby dokładnie wymieszaj ze składnikami.

Piekarnik rozgrzej do 180° i na blasze wyłożonej pergaminem poukładaj buraczki oraz grzyby. Piecz aż staną się miękkie i lekko się podpieką (ok. 15 min).

Sałaty umyj i porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj, sałatę wymieszaj z cebulką. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, pieprzem, oregano, następnie powoli dodawaj oliwę z oliwek stale mieszając, aż do uzyskania konsystencji emulsji. Sałatę wymieszaj z sosem winegret, a następnie ułóż na talerzu, dodaj pokrojone w paseczki buraczki i grzybki w całości. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
100 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy