Sałatka z pieczonym burakiem i twarożkiem
Składniki
140 g twarożku śmietankowego
250 g buraków
240 g selera
240 g jabłek
40 g orzechów włoskich łuskanych
2 ząbki czosnku
80 g pieczywa
40 g musztardy
60 ml oliwy z oliwek
Opis

Umyte buraki zawiń w folię do pieczenia i włóż do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180°. Piecz przez 40 minut, następnie wystudź, obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Obierz selera, pokrój w słupki i wrzuć na 5 minut do gotującej się wody. Następnie odcedź słupki selera i zahartuj zimną wodą. Jabłko pokrój na kawałki, a orzechy posiekaj. Twarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Z przygotowanych składników ułóż porcje sałatki lub nałóż je do salaterki. Razem z sałatką podaj w osobnym naczyniu dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING przygotowany z oliwy zmieszanej z musztardą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Sałatkę zaserwuj z pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje