Przepisy Sałatka z pieczonych warzyw
Składniki
200 g marchewki 
100 g selera 
200 g topinamburu lub ziemniaków 
100 g buraków 
100 g podgrzybków mrożonych
1 łyżka kaparów
50 ml oliwy 
4 gałązki natki pietruszki 
1 cytryna 
sól, pieprz czarny
Opis

Podgrzybki wstaw do rozmrożenia, najlepiej dzień wcześniej. Warzywa korzeniowe umyj dokładnie i obierz ze skórki. Pokrój w duże kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Przypraw solą i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 180˚ i piecz przez ok. 40 minut. Mieszaj warzywa regularnie, aby równo się wypiekły. Na ostanie 10 minut dodaj grzyby pokrojone w paseczki – wymieszaj z pozostałymi warzywami, aby przeszły smakiem.

W tym czasie przygotuj sos. Do głębokiego naczynia wlej oliwę, dodaj zioła, czosnek sok i skórkę z cytryny. Przypraw szczyptą soli, bo kapary są już lekko słone oraz świeżo mielonym pieprzem.  Zmiksuj razem i odstaw, aby sos nabrał smaku. Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż na półmisek, polej lekko z wierzchu sosem. Dekoruj świeżymi ziołami. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy