Przepisy Sałatka z pieczonych buraków i dyni
Składniki
2-3 średnie buraki
200 g dyni
2 ząbki czosnku
garść orzechów
ziarna granatu
30 g fety
1/3 szklanki kuskusu razowego
garść świeżego jarmużu
Dressing:
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz
świeży tymianek
Opis
  • Podprażone na patelni orzechy dodadzą sałatce aromatu i udekorują danie.
  • Sałatka przyciągnie wzrok, jeżeli do jej przygotowania wykorzystasz warzywa w różnych kolorach.
Sposób przygotowania
1
Buraki umyj, osusz i pokrój w plastry. Natomiast dynię obierz i pokrój na kawałki. Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, świeży tymianek, sól i pieprz.
2
Warzywa piecz do miękkości przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
3
Przygotuj dressing – olej, musztardę francuską, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce, dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
4
Podpraż orzechy na suchej patelni, a następnie z grubsza je posiekaj.
5
Nałóż na talerz upieczone warzywa, dodaj przygotowany wcześniej kuskus, dodaj porwany jarmuż, pokrusz fetę, dodaj ziarna granatu i posiekane orzechy. Sałatkę skrop dressingiem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery