Przepisy Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Składniki

2-3 średnie buraki

200 g dyni

2 ząbki czosnku

garść orzechów

ziarna granatu

30 g fety

1/3 szklanki kuskusu razowego

garść świeżego jarmużu

Dressing:

3 łyżki oleju

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy francuskiej

sól

pieprz

świeży tymianek

Opis

  • Podprażone na patelni orzechy dodadzą sałatce aromatu i udekorują danie.
  • Sałatka przyciągnie wzrok, jeżeli do jej przygotowania wykorzystasz warzywa w różnych kolorach.

Sposób przygotowania

1

Buraki umyj, osusz i pokrój w plastry. Natomiast dynię obierz i pokrój na kawałki. Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, świeży tymianek, sól i pieprz.

2

Warzywa piecz do miękkości przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

3

Przygotuj dressing – olej, musztardę francuską, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce, dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.

4

Podpraż orzechy na suchej patelni, a następnie z grubsza je posiekaj.

5

Nałóż na talerz upieczone warzywa, dodaj przygotowany wcześniej kuskus, dodaj porwany jarmuż, pokrusz fetę, dodaj ziarna granatu i posiekane orzechy. Sałatkę skrop dressingiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 20.02-26.02.2020 r. wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8