Przepisy Sałatka z owoców tropikalnych z sosem miodowym
Składniki
1 ananas
1 dojrzałe mango
1/2 melona
1 pitaja (smoczy owoc)
1/2 cytryny
1 łyżka miodu
garść świeżej mięty
Opis

Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół. Z obu połówek wydrążamy miąższ. Z miąższu wycinamy twardą część (tzw. drewno), a resztę kroimy w kostkę. Sok, który wycieknie przy wydrążaniu i krojeniu przelewamy do rondelka.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Sok pozostały po krojeniu ponownie zlewamy do rondelka.

Z melona przy pomocy specjalnej łyżki wycinamy kulki (jeśli nie posiadamy łyżki, kroimy go w kostkę). Smoczy owoc również obieramy i kroimy w kostkę. Sok pozostały na desce dodajemy także do rondelka.

Wszystkie owoce mieszamy razem w misce.

Do soków w rondelku dodajemy łyżkę miodu i sok z cytryny. Wrzucamy miętę i przy pomocy tłuczka barmańskiego lekko ją rozgniatamy. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż miód połączy się z resztą składników. Sos przelewamy przez sito, a następnie polewamy nim owoce w misce. Całość ponownie mieszamy, a następnie nakładamy do wydrążonych połówek ananasa.

Dekorujemy listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne