Sałatka z ośmiorniczkami
Składniki
300 g ośmiorniczek baby
1/3 szklanki oliwy do smażenia
2 garście rukoli
6 listków sałaty lodowej
10 oliwek
1 czerwona papryczka chilli
1 zielona papryczka chilli
1 czerwona cebula
przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
Sos:
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
szczypta cukru brązowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
przyprawy: oregano, pieprz
Opis

Przygotuj sos: Cebulę posiekaj i obsyp łyżeczką cukru, pozostaw na ok. 10 min. Następnie wyciśnij cebulę przez wyciskarkę do czosnku. Do soku z cebuli (resztę cebuli możesz wyrzucić) wyciśnij 1 ząbek czosnku, dodaj oliwę, ocet, pieprz, pietruszkę oraz oregano, wymieszaj lub wszystko zmiksuj przez kilka sekund. Pozostaw pod przykryciem na ok. 10 min. 

Przygotuj ośmiorniczki, a następnie obsyp je świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej ośmiorniczki ok. 3 min, często je obracając. W trakcie smażenia nakłuwaj widelcem jej najgrubsze partie (uważaj na tłuszcz, który może pryskać). Gorące ośmiornice wyłóż na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu, a następnie dopraw solą. Rukolę umyj, sałatę lodową umyj i porwij w palcach, oliwki przekrój na pół. Chilli posiekaj w plasterki, wyjmij pestki, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj ze sobą i zalej sosem. Na tak przygotowanej sałacie z warzywami ułóż ośmiornice. Podawaj z bagietką lub grzankami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery