Przepisy Sałatka z mango i wołowiną
Składniki
300 g rostbefu wołowego
1 dojrzałe mango
1 średnia papryka (np. pomarańczowa)
250 g pomidorów koktajlowych
4 łyżki granatu
1 mała cebula czerwona
2 pomarańcze
1–2 papryczki chili (jeżeli chcesz, by danie było bardziej pikantne, dodaj 2 papryczki chili)
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1 łyżka octu
2 łyżki oleju kokosowego
natka pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Obierz i pokrój czosnek. Papryczkę chili pokrój w plasterki. Przełóż czosnek i chili do miseczki.
2
Jedną pomarańczę okrój ze skórki i wyfiletuj, nacinając ją pomiędzy blaszkami. Przełóż do miseczki. Z drugiej pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
3
Dodaj do marynaty sos teriyaki i słodko-kwaśny. Wymieszaj marynatę.
4
Wołowinę przekrój na pół i dodaj do marynaty. Wymieszaj i odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
5
Pokrój paprykę, cebulę i pomidorki.
6
Mango odkrój od pestki. Natnij je w kratkę, uważając, by nie przeciąć skórki. Odkrój kostki miąższu od skórki.
7
Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Dodaj odsączone z marynaty mięso. Smaż z obu stron po ok. 3 minuty. Następnie ściągnij mięso z patelni.
8
Zetrzyj z patelni przypalony olej i dodaj świeżą łyżkę oleju. Przelej marynatę i smaż ok. 2 minuty. Na koniec dodaj ocet. Możesz też doprawić do smaku.
9
Wołowinę pokrój w paseczki. Na talerz wylej sos i ułóż kawałki mięsa. Dołóż warzywa i mango. Całość posyp ziarnami granatu i udekoruj natką pietruszki. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery