Sałatka z makaronem, kabanosem i oliwkami
Składniki
1 kabanos
200 g boczku wędzonego
20 pomidorków koktajlowych
15 czarnych oliwek
½ główki sałaty lodowej
4 żółtka jaj
250 g makaronu
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki, a boczek w paseczki i podsmaż wszystko razem na silnym ogniu (ok. 5 min).
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet i musztardę, przypraw solą i pieprzem.

Liście sałaty lodowej porwij w palcach na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Sałatę wymieszaj makaronem i sosem. Z jaj wyjmij żółtko, pokrusz je i posyp nim sałatę. Dodaj pomidorki i oliwki, boczek oraz kabanosa. Podawaj natychmiast, aby boczek, kabanosy, makaron i żółtko były jeszcze ciepłe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
55 min.
Zupy